logo

Tilvenning av barn (og foreldre!)

I disse tider er det veldig mange som har sin første dag i barnehagen – sitt første møte med samfunnet uten mamma og pappa. Sitt første møte med gruppelivet og demokratiet (og til tider også hierarkiet..).

tegne

I disse tider er avisene, nettstedene og forumene fulle av tips og anbefalinger, artikler og formeninger om hvordan barn opplever den nye tilværelsen og hva dere som foreldre skal gjøre. Og vet du hva? Vi er ikke noe dårligere! Vi har så klart både tips og formeninger vi og. Kanskje med en litt annen vinkling. For jeg vil ikke fortelle om gråtende barn og stresshormoner, eller manglende gråt og utrygge barn. Eller om lengden på tilvenning, anbefalt alder for barnehagestart og det nødvendige antall hadet-klemmer i gangen. Ikke fordi det ikke er viktig, men fordi vår erfaring er at jo flere tips og råd og stresshormon-artikler mammaer og pappaer har lest, jo mer påvirkes tilvenningen. Det er ingen fasit. Eller det vil si: du er fasiten. Som mamma eller pappa eller foresatt til en ny barnehageborger kan du gjøre tilvenningen god ved å ikke la deg bli stresset selv. Ved å holde på rutinene hjemme. Ved å gjøre barnehagestarten til noe du gleder deg til sammen med barnet – noe spennende og morsomt!

For når så mange 1-åringer har sin første dag i barnehagen er det også mange mammaer og pappaer som møter opp i barnehagen – kanskje ikke første gang for alle, men første gang med akkurat dette barnet. Mammahjerter og pappahjerter som brister bare ved tanken om å la sitt lille barn bli igjen blant ukjente voksne, treåringer i trass og store, forvokste førskolebarn. For det er kanskje slik det føles etter å ha lest alle artiklene og forumene?

rulle

Saken er at ditt barn møter nye venner i barnehagen. Barn som har erfart at det innimellom begynner mindre barn som ikke kjenner så mange enda. Som ikke kan snakke så mye og som krever at de deler mer på de voksne. Som de må passe på og være forsiktige med, men som kan være morsomme å vise seg frem for. De møter større barn som smiler og sier: «Se Maria – ho smile te mæ!», «Hehe. Ho sei mamma te mæ – ho like mæ..» og som sender slengkyss når det skal legge seg. De møter også barn de ikke har så god kjemi med, men som de forholder seg til i gruppa. Som de kanskje ikke leker så mye med, men som de fortsatt kan ha fine stunder med. Ja – de møter også treåringer i trass og store førskolebarn på raske sykler. Det er deres første møte med samfunnets allsidighet! De møter også barn som dytter og biter, men det er mange flere klemmer og slengkyss å få enn blåmerker. De vises bare litt dårligere i bilen hjem og vi er ikke flink nok til å fortelle om dem!

De finner også voksne som ser deres behov. Som prøver seg fram og blir veldig godt kjent med akkurat ditt barn – selv når du ikke er der. Og vet du hva? Det tar faktisk ikke så lang tid! – selv om Dagbladet sikkert sier noe annet.. Vi voksne som møter dere i gangen første dag og som har overøst dere med info om oppstarten i barnehagen har allerede planlagt en god tilvenning for både barnet og dere. Vi har møtt mange ulike barn og og foreldre og vet at ingen tilvenning er lik, men allikevel har vi noen rammer vi vet at funker. Det er ikke tilfeldig valgt det som står i brevet fra oss. Vi vet også at trygge mammaer og pappaer som viser interesse for barnehagen sammen med barnet skaper bedre grunnlag for en god tilvenning enn foreldre som møter barnehagen med skepsis og usikkerhet. Vi vet at det tar lengre tid for et lite barn å bli kjent med alle voksne samtidig, så det er lurt å ha en voksen å forholde seg til å starten. Vi ser, vurderer, diskuterer og tar valg basert på mer enn bare synlig gråt. Ditt lille barn på 1 år vil ikke vandre alene i barnehagen, full av stresshormoner og utrygghet, etter de tilmålte tre tilvenningsdagene med deg. Vi fortsetter tilvenningen lenge etter at du har vinket hadet i gangen den tredje dagen og vi slutter ikke med det selv om barnet slutter og gråte og vil ut å utforske det nye området.

rips

Jeg tror at mange glemmer en ting i diskusjonen om tilvenning og stresshormoner: Har barnet et valg? Har foreldrene et valg? Kan man som foreldre velge en måned med tilvenning i barnehage eller å bli hjemme noen år til? Blir tilvenning i barnehagen bedre for barnet av at foreldre drar fra barnehagen tredje dag med knuste hjerter, klump i halsen og egne stresshormoner, fordi de har lest i mammaforum at barnet deres burde ha ventet med barnehagestart til de omtrent begynner i skolen?

OK. Så fortalte jeg om både stresshormoner og gråt, men mest hos mammaer og pappaer. OK. Så trampet jeg kanskje noen forskere (og mammaer på forum) på tærne. Men vet du hva? Stress ned – stol på oss – vi vet hva vi gjør 🙂

Utflukt

Maria – styrer