logo

Frukt og grønt i barnehagen

I vår var jeg på kurs i forhold til bruk av frukt og grønt i barnehagene. Kurset ble arrangert av  Grønt Flagg i Nord-Trøndelag med Toril Gulbrandsen som foredragsholder. Hun jobber som prosjektleder og matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette var et veldig inspirerende kurs hvor jeg fikk tips til mange sunne retter.

Hun snakket om viktigheten av frukt og grønt i barnehage og i hjemmet. Siden matvaner etableres tidlig og de fleste måltidene i løpet av en dag serveres i barnehagen, er det viktig at de vaner man tilegner seg er gode og sunne. Derfor fikk vi innblikk i noen sunne retter som vi lett kunne lage i barnehagen.

Til sommeravslutningen tok vi inspirasjon fra det jeg lærte på kurset og laget et bord med blant annet mange fristende fruktretter. Vi laget fruktspyd, agurkslange, kronesalat og paprika fylt med dipp der vi kunne dyppe gulerøtter i.

Fruktspydene er enkle og fine å se på. Jeg fikk hjelp av barna til å lage disse. Jeg skar opp blant annet jordbær, mango, druer, kiwi og vannmelon og de fordelte de på trepinner. Spydene stakk vi inn i melonskallet som ble til overs. Enkel dessert som også er dekorativ.

kronesalat

Kronesalat var en fruktsalat bestående av jordbær, mange, eple, kiwi, druer og melon.  Rundt salaten setter man opp melon som er skåret opp i trekanter. Dette blir som en krone som holder salaten på plass.

Paprika fylt med dipp var noe som jeg ikke hadde testet ut før så det var litt spennende å prøve. Jeg skar av toppen, tok ut innmaten og vasket paprikaen. Deretter fylte jeg de med dipp som jeg hadde blandet på forhånd. Paprikaen var tett så det ble en suksess.

agurkslange

Agurkslange er veldig enkelt å lage. Man skjærer en hel agurk i skiver og legger den opp som en slange. Om man vil kan man lage øyne av annen frukt og feste de med for eksempel trepinner.

I tillegg til frukta lagde vi grove pizzahorn med blant annet skinke, ost og kjøtt. Disse var populære blant store og små. Fra egen hage serverte vi hjemmelaget salat.

helebordet

Ellen Anna – Pedagogisk leder